Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép

Az öt elem

A régi keleti tudomány szerint az ember öt elem befolyása alatt áll.

Ezek a fa, tűz, víz, föld, fém. ( A tibeti kultúrában föld, víz, tűz, levegő, tér az öt elem.)

A feng shui is hagyományosan a kínai asztrológia alapvezető öt elemét használja.

A világmindenségben minden ennek az öt elemnek valamelyikétől függ, mert képviselik a csi energia öt megjelenési formáját. Az egyén születési dátuma határozza meg, melyik a fontos a számára. Ha kínai horoszkópot készítünk, először meg kell találni, hogy az öt elem közül melyik van túlsúlyban.

Az öt elemet jól meghatározható folyamat köti össze.

Égése közben a fa a tüzet táplálja. A kialudt tűz lesz a föld. A földből jutunk a fémhez (arany, ezüst, stb.) . A cseppfolyósodott fém pedig, jelképes értelemben, vizet hoz létre. Végül, öntözéssel tápláljuk a növényeket, a fát.

Következésképpen az energia kering, folyamatosan áramlik körülöttünk.

Ezt az energiát ismernünk kell annak érdekében, milyen módon, miként tud ez az öt elem együttműködni a jó egészségi állapot és a lelki harmónia érdekében.

A legegyszerűbben a meditáción keresztül érhetjük meg ezt.

A lap tetejére

Kép

 

Az öt elem meditáció

Több mint másfél évezreddel kezdték gyakorolni az ősi Kelet népei a meditációt.

A mostani évvel (2004.) kezdődően, és még kilenc évig – ameddig a Neptun, a képzelet és ábrándozás bolygója a Vízöntő, vagyis a zsenik és az álmodozók jegyében áll – ez a keleti relaxációs gyakorlat felívelőben lesz, amíg csak el nem éri népszerűsége csúcsát.

Napjaink emberére a világ minden táján lépten nyomon leselkedik a stressz, ezért a meditáció valóságos csoda gyógyírré fog válni, amellyel orvosolható minden betegség és nyugtalanító probléma.

A meditáció az értelem tudatos ellazítását jelenti, a szokványos gondolkodásmód kikapcsolását, bizonyos tárgyak összpontosított szemlélését.

A technika még hatásosabbá válik, ha a gyakorlat során az öt alapanyag valamelyikére koncentrálunk: ezek alkotják a körülöttünk levő anyagi világ valamennyi részletét, minden szépségével, mozgalmasságával, gondjával, bajával együtt.

Mielőtt belekezdenénk a meditációba, vegyük át a módszer sikerességét biztosító alapkövetelményeket:

·        A légzés legyen nyugodt és egyenletes,

·        A gondolatok gördüljenek simán, sietség nélkül, nem szabad egy mellett leragadni,

·        A meditáció befejezése után végig kell haladni a levezetési szakaszon. Ellenkező esetben az ülés során a szervezetben felhalmozódott rejtett energia tartalékok elillannak anélkül, hogy hasznunkra válnának.

A lap tetejére

Kép

 

Fa

Ereje tavasszal éri el legnagyobb méretét, amikor a fák levélbe borulnak, ilyenkor önzetlenül nekünk is juttat energiájából. Olyan meditációhoz, amely a fa erejét vonja be, azoknak kell folyamodni, akik alkotó tevékenységet fejtenek ki, új terveken dolgoznak, állandó keresésben vannak. Ráadásul a régi keleti tanítások szemszögéből a fa kibontakoztatja indulatainkat. Fokozhatja az ingerlékenységet. Ellenben azokat, akik visszafojtva érzelmeiket és benyomásaikat, hajlamosak a negatív energiák felhalmozására, a fa nyitottabbá, közlékenyebbé teszi. Az emberi szervezetben ez az elem felelős a máj és az epehólyag működéséért, valamint a látásért. Éppen ezért azok a személyek, akiknek ilyen jellegű problémáik vannak, végezzék a következő gyakorlatot.

A meditáció

Arccal a fa felé fordulva, ölelje át szorosan a fa törzsét. Képzelje el, amint a törzs belsejében folyik a növényi nedv, energia. Képzelje el, hogy a fakérgen át kiáramlik, behatol a tenyerébe, majd a nyakán keresztül a hasüreg alsó részébe, onnan pedig le a sarokig áramlik.

Levezetés: Tegye össze a tenyerét a mellkas előtt, nyomja szorosan egymáshoz, mélyen belélegezve és kilélegezve.

A lap tetejére

Kép

 

Tűz

Ereje a déli fekvésű vidékeken, melegben, nyár elején, a növények virágzásának időszakában nyilvánul meg. A tűz iránya függőleges, egyenesen felfelé tőr, a földről az ég felé, az anyagitól a szellem tartományába, a tudatlanság sötétjéből a megismerés világosságába. A bátorság, az áldozatkézség kifejezője. Mindezeket a tulajdonságokat fejleszthetjük a tűzzel való meditáció során. Ezen kívül ez a relaxációs gyakorlat megnyugtat, fejleszti a felelősségérzetet és a logikus gondolkodást. Az energia szempontjából a Tűznek két megtestesülése van: egyik a szív- és bélműködésért felelős, a másik pedig – amelyet még a „harmadik szem” elnevezéssel is illetnek – uralja az események előfordulását. A régi keleti bölcsek szerint csak a Tűz képes felébreszteni az emberben a tisztánlátás adományát.

Nem véletlenül váltak bizonyos személyek jövőlátóvá, miután villámcsapás érte őket.

A meditáció

1. Térdeljen le 50 cm távolságra egy szemmagasságban elhelyezett meggyújtott gyertyától. Nézze a lángot kb. 15 másodpercig, majd hunyja be a szemét, továbbra is megtartva szeme előtt a gyertya és a láng látványát. Most próbálja gondolatban mozgatni a lángot, megváltoztatva irányát és erősségét. A fő cél, hogy jóleső elégedettséget érezzen, amiért bármit megtehet, mint a Tűz egyetlen és mindenható ura.

Levezetés: Nyissa ki a szemét, nyújtsa ki a kezét, és tartsa a láng fölé. Majd mindkét kezét a hasfalra téve, próbálja érezni, ahogy az éltető energia szétárad egész testében.

2. Ezt a gyakorlatot a szabad ég alatt kell elvégezni egy szép, napsütéses napon. Forduljon arccal a Nap felé. Kezét előre egyenesen kinyújtva, tenyérrel felfelé emelje vállmagasságba. Fejét kissé hajtsa hátra. Szemét hunyja be. Kövesse, amint az áramló meleg áthatol a szemhéján, a szemgolyó belsejébe, majd amint nyitott tenyerén keresztül felkúszik a karjaiban. Először próbálja egész testét megtölteni a meleggel, ezután koncentráljon arra, hogy befogadja azt a  meleg áramlatot, amely az orr tövénél elhelyezkedő ponton keresztül hatol a testébe, és amely felnyitja az úgynevezett harmadik szemet. E pozíció másik változata: üljön törökülésbe, egymáshoz szorított tenyérrel, ujjai hegyét felfelé tartva, akár egy antenna, amely felfogja a kozmikus energiát. Nagyon fontos, hogy hátát mindvégig egyenesen tartsa. Ha a gerincoszlop nem tökéletesen egyenes, megakadályozza az energiafolyam normális áramlását.

Levezetés: Karjait lassan engedje le, nézze a lábfejét. Képzelje el, hogy teste most olyan, akár egy meleg, világító energiával megtöltött tartály. Igyekezzen néhány percig ebben az állapotban tartani magát, hogy az összegyűjtött energia ne szívódjon szét a testéből.

A lap tetejére

Kép

 

Föld

Ennek az elemnek az évszaka a nyár vége, az első hűvösebb napok, amikor búcsút vesznek a nyár melegétől. A Föld erejére azoknak van szüksége, akiknek nincs étvágyuk, fáradtak az álmatlanság miatt., vagy nem sikerül úgy beosztaniuk idejüket a munkahelyükön, hogy minden feladatukat határidőre elvégezhessék.

A Föld a legjobb szervező és taktikázó az öt elem közül. Ő az, aki megajándékoz a józan gondolkodással, a kritikai szellemmel, a tervezési kézséggel és a jó memóriával. A Föld elemmel történő meditáció segíti a jó közérzet megteremtésében mindazokat, akik távol vannak szülőföldjüktől, akik idegenül érzik magukat vagy szenvednek a családjuk, hagyományaik, gyermekkoruk utáni vágyakozás miatt. Az emberi szervezetben ez az elem felelős a lép és a hasnyálmirigy megfelelő működéséért.

A meditáció

Mezítláb álljon a padlóra vagy a fűre. Lábát távolítsa el vállszélességben, karját pedig hagyja szabadon a teste mellett. A kilégzés ideje alatt gyűjtsön össze a testéből a nap során elhasználódott minden energiát, nyomja le a sarkába, majd távolítsa el a földbe. A belégzés során szívjon magába a földből új energiákat, amelyeket a hasüregén átengedve, szétáramolhat az egész testében.

Levezetés: Hason fekve nyújtózzon ki, támaszkodjon a kezére, és egy kicsit emelje meg a testét arra az erőre koncentrálva, amelyet a tenyerében érez.

A lap tetejére

Kép

 

Fém

Évszaka az ősz. A Fém lényege a térben, távolságban, mélységben, méretekben rejlik. Hozzájárul az eszmék összpontosításához, a gondolatok megvilágosodásához. Az a meditáció , amely ezen az elemen alapul, fejleszti a fegyverforgatási ügyességet. (Éppen ezért alkalmazzák néhány keleti ország katonáinál). Ezenkívül a Fém elemhez kapcsolódik a szomorúság és a melankóliára való hajlam. Ez a meditácó segítségére lesz, hogy könnyebben túltegye magát a kellemetlen dolgokon, és hogy új szemszögből tudja nézni az életét. Az ember szervezetében a Fém a felelős a tüdőkért. Azon személyek számára, akik gyakran szenvednek a megfázástól és a légcsőhuruttól, az ehhez az elemhez kötött meditáció a legjobb megelőzés.

A meditáció

Vegyen a Fém jelképeként egy iránytűt. Tegye az asztalra. Mindkét tenyerét tartsa föléje. Célja, hogy kezét az iránytű felett mozgatva , tudja kimozdítani a tűt néhány fokkal. Ez a gyakorlat bizonyítja az ember belső energiájának erejét, eltölti önbizalommal, következésképpen segíti, hogy nőjön az önértékelése.

Levezetés: Egy hirtelen mozdulattal engedje le mindkét kezét, ujjait pedig szorítsa ökölbe.

A lap tetejére

Kép

 

Víz

Megfagyasztja és uralja telet. Az emberi természetben a víz a felelős az akaratért, az életerőért és a szexuális energiákért. A Víz elemhez kötött meditáció elsősorban a nőknek hasznos. Segítségével fejleszthetik és tökéletesíthetik bájukat, növelhetik velük született magnetizmusukat. Általában a nő minden olyan kapcsolata a vízzel, amely a szabad ég alatt kap helyet, felforrósítja az auráját, felébreszti érzékeit. ( későbbiekben az auráról is írok.) Talán ezzel magyarázható, hogy a vízparton (tenger, tó) töltött vakációk annyira kedveznek a flörtölésnek, kalandnak. Ezenkívül a régi keleti bölcsek azt állítják, hogy a Víz elemhez kötődik a félelem érzése. Éppen ezért ez a fajta meditáció felszabadíthatja az embert félelmei, indokolatlan rossz előérzetei és gyötrelmei rabságából.

A meditáció

Ébredjen fel kora reggel és menjen ki a házból, a tiszta levegőre. Behajlított karjait tartsa mellmagasságban. Ujjait zárja szorosan egymás mellé, enyhén hajlítsa be (merőkanál forma) tenyérrel felfelé. Képzelje el, hogy fentről egy vízcsepp esik le, amely nagy mennyiségű energiát hordoz magában. Érzi, amint a csepp eléri a fejbúbját, majd elkezd lassan végigcsordulni fentről lefelé, az egész testében. A tenyerében nemsokára melegséget fog érezni. Irányítsa gondolatban ezt a melegséget a saját teste felé, hagyva, hogy szétáradjon egész szervezetében. Képzelje el, amint az energia fokozatosan áthatja, végül pedig a gerincoszlopában összpontosul.

Levezetés: Először hirtelen feszítse meg, majd lazítsa el mindkét keze izmait.

Kép


A lap tetejére