Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudja-e?

Tudja-e?

Az alábbi gyűjtésem egy régi TV - rádió műsor újságból való.

...hogy az egyik mélytengeri polipfaj különös lámpást használ: tapadókorongjai világítanak az örök sötétségben?
...hogy a trópusi forgószelek felhőtölcsére sokszor tizennyolc kilométer magasságig nyúlik fel?
...hogy a Földön élő százkilencvenhárom majom- és főemlős faj közül százkilencven-kettőnek a testét szőr borítja? Az egyetlen „csupasz majom” az ember.
...hogy a száznegyvenhatmillió lakosú Oroszország népessége naponta ezer fővel csökken?
...hogy a X. században Perzsia nagyvezére mindenhová magával vitte könyvtárát?
...hogy aszáztizenhétezer kötetet cipelő karaván tevéit úgy idomították, hogy ábécé-sorrend-
ben kövessék egymást?
...hogy az erszényes állatok adták az ötletet az amerikai mérnököknek a két méter
hosszú, Kék Lövedék elnevezésű robot megalkotásához? A szerkezet az erszényé-ben kisebb, mozgékonyabb robotot visz a katasztrófa sújtotta területre?
...hogy a tervek szerint a Lunar Prospector űrszonda másodpercenként ezerhétszáz
kilométeres sebességgel csapódott a Hold felszínébe a déli pólus közelében?
...hogy Tutanhamon fáraó sírjában a gazdag régészeti leletek mellett elsősegély készletet is találtak, amelyben egyebek között kötöző- pólyák és ujjrögzítő pánt is volt?
...hogy a világ levélforgalmának negyven százalékát az USA Postaszolgálata  bonyolítja le?
...hogy a szokatlan időjárási változások miatt a Föld forgása 0,4 ezredmásodperccel lassúbbá vált?
..hogy a Concorde utasszállító repülőgép átlagos utazósebessége óránként kettőezer-százhetven kilométer, csaknem kétszerese a hangsebességnek?
..hogy amikor a lovagok teljes fegyverzetben elhaladtak királyuk mellett, felhajtották sisakrostélyukat, hogy azonosítsák magukat - ebből a szokásból lett a katonai tisztelgés?
..hogy az Izraeli postabélyegeken kizárólag kóser ragasztót alkalmaznak?
..hogy a csónakként vízbe merülő keringő bogaraknak kettős szemük van: alsó szem párjukkal a vízbe néznek, a felsővel pedig a levegőt kémlelik, zsákmányra várva?
..hogy nyolcvanezer delfin és más tengeri állat pusztul el évente a halászok hálójába gabalyodva?
..hogy a Han-dinasztiához  tartozó Jingdi  kínai császár síremléke mellett, egy föld alatti állatseregletben több ezer marha, sertés és más háziállat fél méter magas agyagszobra sorakozik?
..hogy egymilliárd év múlva bolygónk ugyanolyan száraz és kietlen lesz, mint a Mars, mert az óceánok vize fokozatosan leszivárog a földköpeny alá?
..hogy a bélben legalább négyszáz baktérium faj (mikroba) él? Ezek döntő többsége ártalmatlan, ugyanakkor nagyon nehéz vagy lehetetlen őket laboratóriumi körülmé-nyek között tenyészteni.
..hogy polgári kezdeményezésre épült a Roton, a több mint húsz méter magas űrjármű, amely rakétaként emelkedik Föld körüli pályára, és helikopterként ereszkedik le?
..hogy a geofizikusok legújabb megfigyelése szerint Földünk szüntelenül zümmög, méghozzá a zongora középső C hangjához képest tizenhat oktávval mélyebb hangon?
..hogy a Föld legöregebb fái Kaliforniában és Kelet-Nevadában élnek? Az úgynevezett szálkás fenyőknek a legidősebb példánya négyezer- kilencszáz éves.
..hogy az első világháborúban több katona halt meg sebfertőzéstől, mint lövedéktől?
..hogy 5,8 millió évvel ezelőtt a Gibraltári-szorosnál bezárult a Földközi- tenger, és az elpárolgó víz nyomán a mediterrán medence sós sivataggá változott?
..hogy 1999.július 29-e óta tekintik hivatalosan a vörös felkelő Napot ábrázoló, úgynevezett Hinomaru zászlót Japán nemzeti lobogójának? Ugyanis a szigetország-ban ekkor iktatták e jelképet törvénybe.
..hogy ha valaki eszeveszetten rohangászik, az angol szerint úgy viselkedik, ”mint a levágott fejű csirke”?
..hogy ha a Nap átmérője 2,5 centiméter volna, akkor a galaxisunkban, vagyis a Tejútrendszerben található legtávolabbi csillag 13 millió kilométerre lenne tőlünk?
..hogy a törzsfejlődés általános törvényszerűségének ellenére a krokodilok száznegyvenmillió év óta változatlanok maradtak?
..hogy két orrlyukunk finom különbséggel érzékeli a szagok világát, mivel néhány óránként hol az egyik, hol a másik szűkül be, így erősebb koncentrációban kapja a beáramló illatanyagokat?
..hogy Montevideo azt jelenti spanyolul: „hegyet látok”?
..hogy a kolibri rövid ideig másodpercenként akár kétszáz szárnycsapással is lebeghet egy helyben?
..hogy a világ legbonyolultabb órája ( amelyet számítógép nélkül terveztek ) a svájci Patek gyár által készített Super complication nevű szerkezet, amely több mint kilencszáz alkatrészből áll, és huszonnégyféle időmérési feladatot tud elvégezni?
..hogy bár a denevéreket egyes helyeken „bőregereknek” nevezik, testüket szőr borítja, és semmi közük a rágcsálókhoz?
..hogy egy orosz tengeralattjáró fél órán keresztül húzott hátrafelé egy spanyol halászhajót a Gibraltári- szorosban, amikor beleakadt a hajó vonóhálójába?
..hogy magyar kutatók felfedezése szerint mostoha körülmények között a baktériumok megszabadulnak azoktól a génjeiktől, amelyekre nincs többé szükségük?
..hogy néhány millió évvel ezelőtt még cseppfolyós víz volt a Mars felszínén?
..hogy a forradalmian új eszmék tudósai nagyobb valószínűséggel születnek október és április között?
..hogy egyre több kísérlet támasztja alá azt az elképzelést, amely szerint az alvás megerősíti bennünk a napközben átélt események emlékét?
..hogy Földünkön 1999-ben minden percben 246 gyermek született?
..hogy elsőként Horvátország ismerte el az Egyesült Államokat független országnak 1776-ban?
..hogy az első gázórát 1815-ben Wiliam Clegg tervezte az angliai Birminghamben?
..hogy egy amerikai molekulakutató olyan rejtjelező módszert talált fel, amellyel egy DNS-szakaszra írt üzenet húszmilliárd egyéb DNS-darab közé bújtatható, és az egész nem foglal több helyet, mint ez a pont a kérdőjel alatt?
..hogy Sztentór a trójai háborúban görög hírnök volt, és olyan harsány hangon szólalt meg, mint ötven férfi együttvéve, innen ered a sztendori hang kifejezés?
..hogy nagyobb erőkifejtés során a kolibri szíve percenként ezerkétszázat ver?
..hogy Brazíliában több mint százharminc vese-, szív- és májátültetési központ működik?
..hogy a legújabb statisztikai elemzések szerint nagyobb valószínűséggel híznak el öregkorukra azok, akik különösen hideg télen születtek?
..hogy a második világháború végén Tokió amerikai bombázásakor több mint százezren haltak meg, de a japánoknak mégsem állt szándékukban, hogy letegyék a fegyvert?
..hogy Napóleon balkezes volt; jobb oldalról szállt fel a lovára, és állítólag emiatt rendelte el, hogy a kocsik és a lovak mindig az út menetirány szerinti jobb oldalán közlekedjenek?
..hogy a Húsvét-szigetek kétezer kilométerre vannak a legközelebbi lakott szárazföldtől?
..hogy a japán JVC gyár olyan tévétávirányítót készített, amelybe apró hangszóró is be van építve, így nem kell bömböltetni a tévékészüléket, ami másokat zavarhat?
..hogy a Mars felszínéről már háromdimenziós térkép áll rendelkezésünkre, miután a Mars Global Surveyor műhold lézeres magasságmérője naponta kilencszázezer mérést végzett el ?
..hogy az „elnök” az angol nyelvben „szakember” (chairman)?
..hogy Amszterdam közelében olyan lakótelep épült, ahol a házak és a középületek tetőzetén a napelemek összteljesítménye egy megawatt, amivel tízezer 100 wattos izzót lehetne táplálni?
….hogy a világon az első mozgóképes televízió közvetítését Mihály Dénes találmánya alapján a berlin-witzlebeni rádióállomás sugározta?
….hogy a gyapotlevél hernyójának pillangó hímje alighanem a szaglás világrekordere, mert a nőstény vonzó nemi illatát (feromonját) akkor is megérzi, ha ebből csak 500 molekula lebeg egy liter levegőben?
….hogy az első magyar tervezésű dieselmotor 1899-ben készült el Fegyver és Gépgyár Rt.-ben, és ezt a konstrukciót maga Rudolf Diesel „Ungarische bauart”-nak („magyar stílusnak”) nevezte?
….hogy a hangnál sebesebb Cocorde utasszállító gépek utolsó példánya 2003 október 24-én repűlt New York-ból Londonba?
….hogy a brit kormány olyan javaslat elfogadását fontolgatja, amely szerint tolvajkánt kezelnék azt, aki ellopja egy másik személy DNS molekuláját?
….hogy a „szerecsendió” azért kapta ezt a nevet, mert a hosszú időn keresztül Közel-Keleti „szaracén” közvetítő utján jutott el Indonéziából Európába?
….hogy az un. Bibliai özönvíz Kr. e. 4000 körül mintegy 100e négyzetkilométeres területet öntött el Mezopotámiában?
….hogy amikor 4.53 milliárd ezelőtt egy aszteroida a földnek ütközött, akkor szakította ki belőle a Holdat, ezért égi kísérőnkben még ma is 35-65%-nyi anyag található ebből a kis bolygóból?
….hogy angol kutatók szerint már 4 millió évvel ezelőtti ősünk is inkább kiegyenesedve, mint görnyedt, majomszerű testtartással járt?